Too Much Tulle Blog | Bryllupsblog fuld af inspiration og DIY

FacebookBloglovinVimeoRSSKontakt

FAQ om DIY

Jeg får rigtig mange spørgsmål både her på bloggen men også på mail omkring DIY projekter, og for at alle kan få gavn af svarene laver jeg her en lille opsamling på spørgsmål der ofte går igen. Jeg har gennem længere tid nedskrevet de spørgsmål jeg har fået for at kunne lave denne artikel, men er der noget jeg har glemt, så mind mig endelig om det.

1. Hvad er DIY?

DIY står for ”do it Yourself ”– gør det selv. Dvs. det er en betegnelse for hjemmelavede ting. I bryllups- og fest sammenhænge kan det derfor ofte være invitationer, bordkort, blomsterdekorationer, kager og takkekort. Så alt man laver selv og sidder og nørkler med går under betegnelsen DIY.

2. Hvorfor DIY?

Jeg tror mange vælger at lave DIY projekter fordi de tror det er billigere, men det er sjældent tilfældet. Derudover laver mange DIY projekter fordi det er sjovt at kunne sætte sit eget præg på tingene og give det hele lidt mere personlighed. I dag er verden blevet så materialistisk og der bliver ofte valgt den hurtige løsning, DIY er vel en modreaktion hvor man viser overskud og personlighed igennem de ting man laver. Derudover er det super hyggeligt og helt klart en af grundene til jeg selv laver mange DIY projekter, det er en måde at udfordre mig selv og min kreativitet og det synes jeg er spændende. Har man ikke lyst til at udfordre sig selv skal man måske ikke lave for mange DIY projekter ;)

3. Hvordan kommer man i gang?

Vil man selv lave DIY projekter er det vigtigt at man har de rigtige redskaber inden man starter, det er nærmest det vigtigste for et vellykket projekt. Man behøver ikke at investere for flere 1000 kr., men skal du skære 40 invitationer er det altså super rart med et stort skæreunderlag, en skarp god kniv og en stållinial. Et falseben kan også være ganske uundværligt hvis du skal bukke karton.  Men udover at investere i gode redskaber er det også vigtigt at have et overblik over hvad man gerne vil lave. Jo tidligere man finder ”den røde tråd” jo hurtigere kan man få lavet sig en plan over de forskellige projekter så de passer og matcher.

4. Hvor finder man inspiration?

Inspiration kan findes mange steder. Inden man går i gang kan det være en god ide at brainstorme lidt på ideer. Dvs. skal man have fundet et design til en invitation kan det være en ide at Google invitationer/invitations og se hvad der kommer frem, bare få en masse forskellige input og lave en grov sortering i hvad man kan lide. Derudover findes der sites som bryllupsklar.dk og mange forskellige blogs der alle har en masse gode bud på kreativ inspiration. Når man så har fundet en ide kan man altid videreudvikle den så den passer ind i temaet og stilen.

5. Hvad hvis man ikke har en skabelon?

Faktisk er det ikke svært at lave skabeloner selv, mange ser et billede af et projekt de godt selv kunne tænke sig at lave men opgiver fordi der ikke er en skabelon. Tag et blankt stykke papir og klip og fold dig lidt frem og faktisk er det overraskende let efter et par forsøg at lave sin egen skabelon. Jeg laver næsten altid mine egne skabeloner, på den måde bliver det aldrig en nøjagtig kopi af min inspiration og jeg får mulighed for at tilpasse målene præcis efter mine egne ønsker.

6. Hvor købes materialer?

Materialer kan købes enten i fysiske butikker eller over nettet. Hvad der er bedst kan jeg ikke svare på men ofte er der penge at spare ved at købe over nettet. Til gengæld kan det være svært at købe sådan noget som karton over nettet, da farver kan være svære at angive på en skærm og det samme med papir med struktur i. Personligt køber jeg altid papirvarer i fysiske butikker da jeg gerne vil have det mellem hænderne først, men redskaber som fx mine stansejern køber jeg gerne over nettet.

7. Sparer man penge?

Hmm, nej, det gør man faktisk ikke. Måske hvis man har udset sig nogle virkelige dyre produkter kan det godt være det kan laves billigere selv, men ofte ender DIY projekter med at være ret dyre.  Især er det dyrt hvis man ikke helt har bestemt sig for designet og man skal igennem 100 vis af forsøg for at være tilfreds – og det skal jeg næsten altid ;)

8. Hvilke programmer er gode at bruge?

I mine DIY projekter bruger jeg ofte billeder og layouts. Jeg bruger altid Photoshop og Indesign og indimellem Illustrator. Det er alle Adobe programmer og arbejder godt sammen. Photoshop er det perfekte program til at behandle og redigere billeder i, Indesign er (i min lille verden) det bedste program at opsætte tekst og billeder i – altså der hvor mange fx bruger Word eller Publicher. Illustrator er godt hvis du vil tegne vector baseret, dvs. hvis du fx vil tegne dine egne monogrammer. Disse programmer er meget dyre og jeg synes kun man skal investere i dem hvis man virkelig går op i DIY og vil få brugt programmerne ofte. Der findes flere gratisprogrammer på markedet der også kan en helt masse, så måske man skal prøve med dem først. Ellers kan man selvfølgelig komme langt med tekstbokse i Word, men jeg er ikke til meget hjælp her for det bruger jeg aldrig selv.

9. Er der ulemper ved DIY?

Haha ikke hvis du spørger mig, jeg er fan! Men spørger I min mand vil han måske sige at det roder en liiiille smule ;) det tager ofte flere uger når jeg først går i gang med et projekt, og så fylder det altså utrolig meget. Derudover bliver det hurtigt en dyr hobby, men de fleste hobbyer koster jo penge, så jeg synes ikke man skal holde sig tilbage pga. det.

10. Hvad hvis man har 10 tommelfingre?

Som med alt mulig andet gælder det om at øve sig og lære nogle gode teknikker. Jeg synes ikke det gør noget at man kan se at ens DIY projekter er hjemmelavede, men samtidig er jeg også stor perfektionist og linealen er min bedste ven. Sørg for at det du måler og skærer bliver pænt og lige og når du limer noget sammen så gør det præcist. Mål med linealen og lav hjælpestreger med blyant så det kan viskes ud ;)

Jeg håber min lille hurtige gennemgang af DIY her hjulpet dem der sad og overvejede om DIY var noget for dem, og har I andre spørgsmål så lav en kommentar med det og jeg skal forsøge at svare på det :)

comments powered by Disqus
Follow my blog with Bloglovin