Too Much Tulle Blog | Bryllupsblog fuld af inspiration og DIY

FacebookBloglovinVimeoRSSKontakt

Hækle-guide

På bloggens facebookside blev jeg spurgt om jeg ikke ville lave en video-lær-at-hækle-guide og det har jeg gjort. Den viser de mest basale masker man skal kunne for at lave de fleste ting. Afslutningvis viser jeg hvordan man starter op når man skal følge en opskrift.

Langt de fleste ting kan laves udelukkende ved fastmasker - fx er min stjernebold og slaskekanin lavet udelukkende med fastmasker. 

Fastmasker
Denne video viser hvordan man starter op, laver luftmasker [lm] og fastmasker [fm]. 
Skal du hækle rundt (som fx ved bamser/dyr/stjernebold) bruges der ikke luftmasker til at starte med som her, der kører man blot rundt i spiral - vises længere nede i en af de andre videoer, men fastmaskerne er de samme som her. Luftmaskerne bruges her for at starte op og have noget at lave de efterfølgende fastmasker i. Bruges når du fx skal hækle noget firkantet som grydelapper, tæpper osv.At "tage ind"
At tage ind betyder at man hækler to masker sammen. Dvs 2 fastmasker bliver til én fastmaske. 
Bruges fx når man laver en bold hvor man for at afslutte bolden skal bruge færre og færre masker for at bolden blir rundt. At "tage ud"
At tage ud betyder at udvide. man laver derfor 2 fastmasker i samme fastmaske.  
Bruges når du vil udvide noget som fx starten af en bold eller ved fx stjernebolden hvor man hele tiden udvider "takkerne".Stangmasker
Stangmasker [stgm] bruges sjældent når man hækler små dyr/bamser - men bruges ofte ved andre ting. de er lidt længere i det end almindelige fastmasker så det går derfor lidt hurtigere at komme fremad hvis man nu fx hækler grydelapper. Farveskift
Sådan skiftes nemt farver. Det kan gøres mere elegant og knap så skarpt som her hvor farveskiftet bliver markant, men dette er en god begynder måde, og faktisk sådan jeg oftest gør selv.Magisk ring/at hækle rundt
Bruges når du skal hækle fx dyr/stjernebolden og lign.
Dette er dog faktisk ikke en magisk ring. Istedet for en magisk ring laver jeg blot 2 luftmasker [lm] og går tilbage i den første luftmaske og hækler det antal fastmasker opskriften nu siger der skal være, fx 6. Afslut med lige at tæle efter at du kan se 6 fastmasker. Denne metode synes jeg er meget nemmere end den for mange indviklede magiske ring, og giver et lige så godt resultat. Sørg for når du starter at din lække kan formindskes ved at hive i den lille snor og ikke den lange ende - så er du sikekr på at kunne stramme ringen til bagefter så du ikke har et stort hul i midten.Følg en opskrift
Her viser jeg lige ganske kort hvordan man kommer i gang med at hækle. 

Tager udgangspunkt i denne opskrift:

1. omg: En magisk ring med 6 fm [6]
2. omg: 2 fm i hver fm [12]
3. omg: *2 fm i næste fm 1 fm* , gentages hele omgangen rundt. [18]
4. omg: .....

Den første omgang er som beskrevet ovenfor en magisk ring med 6 fastmasker i. Derefter skal man lave 2 fastmasker i hver fastmaske, dvs du tager ud i hver eneste fastmaske hele vejen rundt og ender derfor med 12 fastmasker. Derefter tager du ud i den første fastmaske - dvs du laver to fastmasker i én fastmaske, derefter en almindelig fastmaske i næste fastmaske. Da dette skal gentages hele vejen rundt laver du igen 2 fastmasker i den næstefastmaske og så laver du bare en enkelt fastmaske i den næste fastmaske. Dette fortsætter du med hele vejen rundt. Dvs du er nu gået fra at have 12 fastmasker til 18 fastmasker da du har lavet 2 fastmasker i hver anden. 

TIP: Det kræver noget tællearbejde at hækle men brug evt en lille sikkerhedsnål eller lignende og sæt i den første maske for hver omgang så ved du når du er nået en omgang. 

Har i nogen spørgsmål til de ovenstående masker er I velkomne til at stille spørgsmål i en kommentar :) - Jeg undskylder på forhånd at nogen af videoklippene blev lidt mørke i det pga manglende sol ;) håber det er til at se alligevel eller læse sig til under forklaringerne :)

Skriv en kommentar

Lav selv monogram

Jeg får ofte spørgsmålet omkring det selv at lave monogrammer. Jeg har altid brugt adobe programmerne som Photoshop, Indesign og Illustrator til disse slags projekter. Men de programmer er tosse dyre og arbejder man ikke ofte med design og layout er det bestemt ikke programmer man køber bare for at lave et monogram. Jeg vil derfor her vise hvordan man i Word og Paint (som langt de fleste har) kan lave monogrammer.

1. Åben et tomt Word dokument. Jeg bruger Office pakken 2010 og guiden er derfor lavet ud fra det. Bruger du en ældre version er det næsten det samme. Knapperne ligger måske nogle andre steder, men hedder i bund og grund det samme og det er samme procedure. Under fanen ”indsæt” vælger du ”tekstboks” og vælger der ”simpelt tekstfelt”.

lav selv monogram i 1

2. I tekstboxen skriver du det første bogstav i monogrammet, her et M. Jeg har brugt skrifttypen Monotype Corsiva Lav det forholdsvis stort, så monogrammet bliver stort, det er altid nemt senere hen at lave mindre, men kan ikke laves større hvis kvaliteten af monogrammet skal bevares. Jeg har brugt skriftstørrelse 150!. For at fjerne rammen omkring boxen, markeres den og under formater vælger du ”kontur til figur” hvor du vælger ”ingen kontur”.

lav selv monogram i word 2


3. Kopier boksen og indsæt den og skift det første bogstav ud med det andet bogstav i monogrammet, her et J.

lav selv monogram i word 3


4. For at kunne rykke rundt på boksene uden at de dækker for hinanden skal det hvide i boksene gøres gennemsigtig. Marker boxen (dobbeltklik på kanten) og under ”fuldfarve til figur” vælges ”ingen fyldfarve”.

lav selv monogram i word 4


5. Kopier en af tekstboxene og lav et & tegn i stedet. Jeg har her brugt skrifttypen Footlight MT Light. Vælg en lysegrå farve. Her har jeg valgt at gå op i en skriftstørrelse 250.

lav selv monogram i word 5


6. Word vil altid sætte den nyeste tekstbox ind øverst. For at få tekstboxen med & tegnet bagerst højreklikkes på boksen og vælg ”placer bagerst”. Nu kan du frit rykke rundt på bogstaverne til de står som du gerne vil have dem til.

lav selv monogram i word 6


7. Indsæt evt. en ekstra tekstbox med datoen. Når monogrammet er som du gerne vil have zoomer du lidt ind så monogrammet bliver stor på skærmen. Dette gøres nederst i højre hjørne eller under ”vis” og ”zoom”. Fjern markøren helt ud i kanten af dokumentet og lav et screen shot. Et screen shot laver du ved at lave et ”print screen”. Hvordan det laves afhænger af dit tastatur. På min bærbare har jeg bare en knap der hedder print screen (PrntScr), men på nogle computere ved jeg du skal holde ”fn” knappen nede imens.

lav selv monogram i word 7


8. Når du har trykket på print screen åbner du et tomt Paint dokument.

lav selv monogram i word 8


9. Her trykker du blot ”ctrl+v” eller ”indsæt” og så indsætter den det screen shot du lige har taget at dit monogram.

lav selv monogram i word 9


10. Oppe i menuen vælger du ”beskær”. Når du har trykket på den laver du en kasse omkring hele monogrammet og trykker igen på ”beskær”

lav selv monogram i word 10


11. Så har du nu kun dit monogram og ikke alt det udenom.

lav selv monogram i word 11


12. Gem dit monogram som et billede (en jpeg fil) oppe under ”filer” pg ”gem som”.

lav selv monogram i word 12


13. Nu har du et monogram du kan indsætte på alle de ting du ønsker at bruge det, som fx invitationen eller måske menukortet.

lav selv monogram i word 13

Skriv en kommentar

Videoguide: nem sløjfe

Jeg bliver af og til spurgt om hvordan jeg laver mine sløjfer på mine DIY projekter. Kunsten er ikke at binde en rigtig sløjfe, men blot folde den og samle den med en brad, på den måde kan man hive i enderne efterfølgende og tilpasse den perfekt, og den vender rigtig hver gang ;) Jeg har bl.a brugt dem på disse favouræsker og på forsiden af min egen invitation.

Sløjfen kan laves både med bredt bånd hvor bradden puttes igennem båndet, og med smal bånd hvor man folder bradden rundt om sløjfen, men sløjfen laves ud fra samme princip og er virkelig enkel. Jeg har sammensat et par videoer der viser hvordan man gør:

Med smalt bånd:

Med bredt bånd:

Skriv en kommentar
Follow my blog with Bloglovin